Zadelmak en inrijden

 

Zadelmak

Het paard is niet van nature gebouwd om ons gewicht te dragen, dus het moet daarvoor de juiste spieren en soepelheid ontwikkelen. Mentaal gezien heeft het paard ook zelfvertrouwen en zelfbewustzijn nodig. Paarden kunnen daarom bij ons vanaf minimaal 4 jaar oud worden ingereden, maar alleen wanneer ze daar mentaal en fysiek aan toe zijn.

 

zadelmak1      zadelmak2 

 

zadelmak3Door middel van grondwerkoefeningen helpen we het paard zich te ontwikkelen, zich bewust te worden van zijn lichaam en te leren om zijn gewicht op de achterhand te dragen. Het werken aan de hand bouwt zich nauwkeurig op, met als doel dat het paard in staat wordt het gewicht van de ruiter te kunnen dragen terwijl hij op zijn eigen benen blijft staan. Zo bereidt het grondwerk het paard voor op gebalanceerd rijden. Wanneer het moment daar is om daadwerkelijk te gaan rijden, dan zal deze start onder het zadel niets meer zijn dan een logisch vervolg op het voorafgaande werk en dit verloopt dan ook altijd probleemloos.

 

Paarden die bij ons worden ingereden worden bij voorkeur opgenomen in onze kudde. De oudere paarden zorgen voor de veiligheid van de jonge en nog onzekere paarden, en zo leren ze snel wat wenselijk en onwenselijk gedrag is. Ze ontwikkelen bovendien hun sociale vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen. Er is geen betere leermeester voor het paard, dan een ander paard!

 

 

 

Paard-inrijden-zomerhoeveWanneer het paard is ingereden wordt hij verwacht rustig en betrouwbaar te zijn, zowel alleen als met andere paarden, zowel in de rijbak als daarbuiten. Hij is veilig te rijden in stap en draf, met minimaal teugelgebruik en zonder hulp- of dwangmiddelen.

 

Omdat de relatie tussen paard en eigenaar belangrijk is, willen we dat de eigenaar actief betrokken is tijdens de inrijperiode. Om die reden worden er 5 lessen gepland met de eigenaar (dit is inbegrepen bij het inrijbedrag) zodat deze zelf thuis zonder problemen het paard verder door kan rijden.

 

De gebruikelijke inrijperiode duurt 8 weken, maar de training kan natuurlijk bij ons worden voortgezet tot het gewenste niveau is bereikt voor de eigenaar.